6 sfaturi pentru a păstra vederea bună a copiilor

Nu o singură dată am scrisdespre influenţa computerului asupra sănătăţii ochilor celor mici. Cifrele şi studiile arată clar că în ultimii zece ani, numărul copiilor care folosesc zilnic computerul a crescut foarte mult, lucru destul de firesc în secolul tehnologiilor. Pe de o parte, e un lucru pozitiv, pentru că computerul ajută la formarea şi dezvoltarea copilului, iar pe de alta – influenţează negativ asupra vederii copiilor.

În ultimii 30 de ani, pe plan mondial, numărul miopiilor a crescut cu 66%, iar cel al miopiei în rândul adolescenţilor cu 59,8%

Potrivit studiilor, timpul îndelungat petrecut în faţa computerului sporeşte de câteva ori apariţia miopiei la copii. În ultimii 30 de ani, pe plan mondial, numărul miopiilor a crescut cu 66%, iar cel al miopiei în rândul adolescenţilor cu 59,8%. Lucru ce se explică prin faptul că statul la calculator oboseşte foarte mult ochii copilului, care este nevoit să-şi focuseze şi să-şi concentreze vederea mai mult decât în timpul oricărei alte activităţi. Astfel, copiii moderni, fără să-şi dea seama, sunt supuşi riscului de sindrom de calculator mai mult ca maturii. Pentru a depăşi oarecum această situaţie, părinţii trebuie să cunoască potenţialele probleme legate de vedere, lucrul la computer şi să fie informaţi despre metodele de prevenire. Iată care sunt 6 sfaturi pentru grija ochilor celor mici:

infografic foc vederea copiilor

  1. Deprindeţi copilul să stea la computer în poziţie corectă. Aceasta înseamnă ca masa de lucru trebuie să fie la acelaşi nivel cu coatele, partea de sus a monitorului să vină la nivelul ochilor, iar ecranul să nu aibă spoturi de lumină. Picioarele trebuie să stea confortabil pe podea.

  2. Verificaţi ergonomia mesei de lucru, ţinând cont că distanţa recomandată dintre monitor şi ochii copilului trebuie să fie de 45-70 cm. În caz contrar, ochii copilului se vor supraobosi. Verificaţi iluminarea locului de muncă, aveţi grijă ca lumina solară sau alte surse de lumină să nu bată direct în monitor. Se recomandă ca intensitatea luminii din odaie să se aducă la nivelul luminii monitorului.

  3. Limitaţi timpul aflării copilului la calculator. Stabiliţi un regim de 20 secunde de pauză la fiecare 20 de minute, pentru a minimiza apariţia problemelor de focusare a privirii şi iritarea ochilor (medicii numesc această metodă „20-20”). – la fiecare 20 minute de lucru la calculator 20 secunde de pauză.

  4. Alternaţi activităţile copilului pe parcursul zilei – copiii trebuie să se mişte mult, să-şi schimbe poziţiile de şezut şi să participe în diverse activităţi. De aceea, limitaţi aflarea la computer şi televizor până la 2 ore pe zi.

  5. Verificaţi în mod regulat vederea copilului (înainte de începerea anului şcolar, fiecare elev trebuie să treacă un examen ocular minuţios, inclus verificarea vederii de aproape (calculatorul şi televizorul) şi vederea la distanţă).

  6. Nu uitaţi de faptul că utilizatorii de computere trebuie să se uite la monitor de sus în jos, sub un unghi de 15 grade. De asemenea, dacă copilului îi este greu să ajungă la tastatură sau nu ajunge cu picioarele până la podea, este posibil să sufere de dureri de gât, umere sau spate.